2014. október 23., csütörtök

A hozzáadott cukor káros hatásai

Tudjuk már bizonyára, hogy a hozzáadott cukorkét okból is igen káros: jól ismert, hogy elhízáshoz és fogászati üregek kialakulásához vezet. Ráadásul üres kalóriákról van szó, mivel nincs bennük sem rost, sem vitamin, sem ásványi anyag. A túl sok hozzáadott cukor pedig kiszorítja az egészségesebb élelmiszereket egy adott étrendből.

Egy kutatás pedig megállapította, hogy a hagyományos cukor képes fokozni a szívbetegségek kockázatát, és habár, lehet, hogy nem ő az “igazi rosszfiú”, az bizonyos, hogy mivel kiszorítja a szívbarát ételeket is az étrendből (pl. zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsírok), ezért valóban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásának. Egy kutatásban megvizsgáltak néhány embert, akiknél egyébként teljesen jól kiderült, hogy a hozzáadott cukorfogyasztás növelésével egyre inkább kiszorulnak az egészséges ételek az étrendből. Tehát aki sok cukrot eszik, az utána kevesebb vitamint és ásványi anyagot tud bejuttatni a szervezetébe, állítja a Harvard School of Public Health kutatócsoportja.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a cukrozott italok megemelheti a vérnyomást, illertve egy magas cukortartalmú étrend megnehezíti am áj munkáját, aminek következtében több káros zsír jut a véráramba, ez pedig kapásból két olyan tényező, ami növeli a szívbetegség kockázatát. Ezért is érdemes lenne átállni a steviára és társaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése