2014. október 3., péntek

Maradj egészséges a steviával 1.

Mindannyiunkban van egy vágy az édes ízek iránt és gyakran teszünk eleget ennek a vágynak cukorral és zsírral töltött ételekkel. Persze vannak természetes cukorpótlók, mint a méz, a juharszirup vagy a melasz, ezek is egészségtelenek lehetnek nagy mennyiségben, mivel jelentős mértékben emelik a vércukorszintet. A stevia azonban mindenkinek előnyös lehet, akinek az étrendje édes ételeket is szép számmal tartalmaz. Bár a stevia mindenki számára hasznos, fontos kiemelni, hogy különös előnnyel bír a legkülönfélébb embercsoportok esetében is, például a cukorbetegek, a gyerekek és a fogyni vágyók körében is igen fontos szerepe lehet a steviának.


A fogszuvasodás megelőzésében

Vajon a stevia fogyasztása segíthet megelőzni a fogszuvasodást? Egy tanulmány, amelyet patkányokon végeztek igen biztató eredményeket mutatott. A stevia két kivonatát tesztelték a kutatók 60 patkánykölykön következő módon:



csoport: szacharózzal táplálták, a diétájának 30%-a volt ez a cukor


csoport: étrendjének 0,5%-a tartalmazott stevioside-ot.


csoport: étrendjének 0,5%-a tartalmazott rebaudiozis A-t.


csoport: semmilyen cukrot nem kaptak.


5 hét után mind a négy csoport fogait értékelték, és jelentős különbség mutatkozott például a vízfogyasztásban és a súlygyarapodásbn, illetve az első csoportban szignifikánsan nagyobb üregek keletkeztek, mint a 2-es és 3-as csoportban. A kutatók arra jutottak tehát, hogy a stevi csökkenti a fogszuvasodás esélyét. Éppen ezért megéri rendszeresen fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése