2014. augusztus 8., péntek

A mesterséges édesítőszerek

Már több tanulmány igazolta, hogy a cukor káros az egészségre és hozzájárul számos betegség kialakulásához, illetve a súlygyarapodáshoz is. Szóval mindazoknak, akik szeretnének egészségesebbek lenni, el kell hagyni a hagyományos cukrot. Már csak az a kérdés, hogy mivel lehet helyettesíteni ezt a klasszikus édesítőszert?


A három fő cukorpótló sajnos mesterséges és már megállapítoták róluk hogy közük lehet a rák kialakulásához. Ezeket tehát érdemes elkerülni:


1. Aszpartám

Az azspartám 200-szor édesebb, mint a hagyományos cukor, azonban prosztatarákot okozott az egereken végzett kísérletekben, így használatát érdemes kerülni.


2. Szacharin

A szacharin 300-szor édesebb, mint a hagyományos cukor. Az 1870-es években fedezte fel egy tudós, aki egy bizonyos tartósítószert szeretett volna kikísérletezni. Nem olyan káros, mint az aszpartám, viszont ezt is laboratóriumi körülmények között készítik el, tehát nem mondhatjuk at, hogy egészséges lenne.


3. Szukralóz

A szukralóz 600-szor édesebb a cukornál. ‘976-ban fedezték fel és 1998-ban hagyta jóvá az FDA. Közvetlenul a cukorból készül, azonban azzal, hogy megváltoztatták egy kicsit a szerkezetét, így a szervezetben másképpen metabolizálódik. Azonban még mindig mesterséges, így ezt is érdemes kerülni.


Ezek helyett inkább steviát éri meg használni, mert az természetes és sokkal kevesebb mellékhatással bír. Ráadásul hosszú távú használata sem okoz semmilyen problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése