2014. április 23., szerda

Főzés a steviával

Mikor főzünk vagy sütünk, akkor igyekszünk odafigyelni arra, hogy egészségesebbek legyünk. A cukorbetegség esetében ez különösen fontos például. A steviának a főzésben is számtalan előnye van: ez egy természetes édeítőszer, ami nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot, így a cukorbetegeknek, de az egészséges emberek számára is igen sok előnyt hordoz magában. A stevia lehetővé teszi, hogy édes életet éljünk, hogy élvezzük a finom péksüteményeket és édességeket, de anélkül, hogy bűntudatot kellene éreznünk a cukor fogyasztásából fakadóan.

A stevia a legtöbb receptben felhasználható a cukor helyettesítésére. Érdemes tudni persze, hogy a stevia természeténél fogva kicsit édesebb, mint a cukor, ezért érdemes kisebb mennyiségben használni egy sütemény esetében. A steviát már számos formában megszerezhetjük, például folyékony kivonatként és kristályos cukorként is dolgozhatunk vele. Ha újonnan kezdjük el használni és még nincs gyakorlatunk benne, akkor legjobb, ha először a kristályos steviát vesszük elő, ami még nem olyan édes, mint a folyékony kivonat.

A sütés megkezdése előtt érdemes keresni egy olyan táblázatot is, ami segít a mértékek átalakításában, hogy nehogy túlédesítsük a receptünket.

Azt is érdemes tudni, hogy a stevia molekuláris szerkezete eltér a cukorétól, aminek következtében bizonyos receptekbe nem alkalmas. Például a stevia nem lép kölcsöhatásba az élesztővel, így a kelt tésztákba csak kevéssé alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése