2014. április 9., szerda

A stevia rokonai

Most röviden szót ejtünk a stevia “rokonairól”, azokról az édesítőszerekről, amik szintén nemrégiben tűntek fel és szintén számos előnnyel rendelkezhetnek.


Eritritol

Az eritritol egy népszerű kristályos tömegnövelő szer, amit az élesztő és a kukorica cukra kombinálásával állítanak elő. Tehát a kukorica cukortartalmát erjesztik, így nyerik ki az eritritolt. Az eritritol hasonlít a következő cukoralkoholokhoz: glicerin, eritrit, arabit, xilit, mannit, szorbit, izomalt, laktit és maltit. Más cukoralkoholoktól eltérően, az eritritolt sokkal nehezebben tudják megemészteni az orális és bélbaktériumok. A vékonybélbe kerülve ez az édesítőszer felszívódik a véráramba és emésztetlenül ürl a vizelettel. Tehát lényegében nem igazán befolyásolja a vércukorszintet, azonban emiatt túlfogyasztása hashajtó hatással ruházza fel.


Glükóz, dextróz és a D-mannit

Ezek a cukrok meglehetősen károsak az egészségre, mivel hat szénatomot taertalmaznak, amiket a szájban és a bélben található baktériumok könnyen fel tudnak bomlasztani, ami a különféle fertőzésekhez vezethet el.


Maltodextrin

A maltodextrin egy glükóz polimer, amit kereskedelmileg a keményítőből állítanak elő. A kukoricakeményítőt és az enzimeket egyesítik és részleges hidrolízis során alakítják ki a maltrodextrint. Ez az anyag könnyen emészthető, viszont mégsem olyan káros, mint a glükóz, hiszen annál valamivel nehezebben emészti meg a szervezet. Viszont növeli a vércukorszintet.


A következő felsorolásból is megállapítható, hogy a legjobban akkor járunk, ha steviát fogyasztunk, a többi édesítőszert pedig elkerüljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése