2013. október 31., csütörtök

Stevia GYIK - a kivonatokról 1.

A stevia kivonatot bármilyen ételben és italban fel lehet hazsnálni? Vannak korlátozások a használatát illetően? Hogyan hatnak más édesítőszerekkel együtt?

A stevia kivonatokat sokféle ételben és italban fel lehet használni. Az egyéni használat és az alkalmazási módok nagymértékben függenek az egyéni szükségletektől. Más édesítőszerekkel együtt is jól használható, mivel egymás hatását képesek felerősíteni.


Milyen édes a stevia kivonat?

A stevia kivonatok 50-450-szer édesebbek lehetnek, mint a cukor az alkalmazástól és a kivonat koncentrációjától függően. Édességének megállapításához érdemes vízben feloldani egy kis mennyiséget, hogy érezzük intenzitását.


Hogyan lehet lecserélni a hagyományos cukrot steviára?

Mivel a stevia sokkal édesebb a cukornál, ezért csak nagyon kis mennyiségben kell hazsnálni, ha le akarjuk vele cserélni a cukrot. Nagyon fontos odafigyelni a takarékos használatra.


A stevia kivonattal helyettesíthetjük a cukrot az étrendben?

Először is ki kell jelenteni, hogy az élelmiszeripar túl nagy mennyiségű cukrot ad az ételeinkhez. Ez a hozzáadott cukor gyakorlatilag mentes mindenféle tápanyagtól, így csak üres kalóriákatb jelentenek az étrendben. Vagyis elsőként fel kellene ismerni, hogy hozzáadott cukorra nincs szükség az élelmiszerekben, mivel ha elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanánk, akkor biztosítanánk a szervezet számára szükséges szénhidrátokat. A stevia sokkal édesebb, mint a cukor, ráadásul annak egészségtelen tulajdonságait sem birtokolja. A steviával tehát jól lehet helyettesíteni a cukrot az étrendben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése