2013. október 7., hétfő

A stevia formái

A steviát számos formában fel lehet használni: valakinek a friss, zöd levelek a jobbak, valaki pedig a kivonatokat szereti jobban. De milyen formában is áll a rendelkezésünkre a stevia?


1. Friss, zöld levelek

A stevia friss, zöld levelekként használva a legtermészetesebb és finomítatlan felhasználási mód. A leveleket elrágva nassolásra is kiválóak, utróíze nagyon csekély. Leforrázva ízletes tea készíthető belőle.


2. Szárított levelek

Ha intenzívebb édességre vagy ízre vágyunk, akkor érdemes megszárítani és összetörni a leveleket. Nagyon fontos, hogy ezt mindig fényes, száraz helyen tegyük. A leveleknek akkor is zöldnek kell maradniuk, ha megszárítottuk őket. A szárított leveleket belekeverhetjük gyógyteákba vagy önmagában is fel lehet használni. Hozzáadhatjuk bizonyos élelmiszerekhez, gabonákhoz, müzlikhez vagy mártásokhoz.


3. folyadék koncentrátum

A stevia folyékony koncentrátumát úgy készítik, hogy a leveleket hosszú időn át áztatják vízben, majd azt besűrítik. A koncentrátumból csak igen kis mennyiségre lesz szükségünk, mivel igen intenzív.


4. Stevia kivonatok

Ezt elsődleges formában mint egy iprai édesítőszer használjuk. A kivonat a stevia legtisztább fomrája, ami 300-szor édesebb a cukornál és amit épp emiatt nagyon megfontoltan kell használni. A fehér port úgy nyerik ki, hogy a glikozidokat kinyerik a levélből, majd azokat finomítják és tisztítják. A fehér kivonatok íze egészen eltérő, édességi fokuk nagymértékben függ a tisztaságuktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése