2013. június 21., péntek

A 2-es típusú cukorbetegség és a stevia

Ha 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálunk, akkor nagyon fontos, hogy a hagyományos cukrot kiiktassuk a diétából. A finomított cukrot azonban sok mindennel lehet helyettesíteni, például steviával, ami nem emeli meg a vércukorszintet és jó hatással van a cukorbetegségre. A steviát már széles körben használják és néhány évtizede már a kutatások is igazolják hatékonyságát.


A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbeteg számára folyamatosan ellenőrzinie kell a vércukorszintjét vagy azért, mert az inzulintermelése túl alacsony vagy azért, mert a szervezet nem tudja hatékonyan használni a meglévő inzulint. Mivel az inzulinszintben probléma lép fel, így a vércukorszint is túl magasra emelkedik. A vér magas glükózszintje pedig idővel komplikációkhoz vezethet, beleértve az idegkárosodást, a vesekárosodást, a szemproblémákat és a szívbetegséget. Az 1-es típusú diabétesszel ellentétben - itt a hasnyálmirigy nem termel inzulint - a 2-es típusú cukorbetegség szinten tartható diétával és testmozgással. A stevia része lehet ennek a diétának.


A stevia és a vércukor

A stevia egyes összetevőiről bebizonyosodott, hogy csökkenti a vércukorszintet, mivel nem vesz részt a szénhidrát-anyagcserében. A stevioside és a rebaudioside-A kivonatok nincsenek hatással a vércukorral, mivel glikémiás indexük nulla és szénhidrátot sem tartalmaznak. Egy 2004-es tanulmány igazolta, hogy napi 1 gramm stevioside is hatékonyan csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése