2015. január 28., szerda

Hogyan süthetek a steviával? 1.

Sokan nem tudják, hogy miként kell sütni a steviával és emiatt sokan nem is merik ezt az édesítőszert használni a süteményekben, desszertekben. Az új felhsználók némelyikének keserű lehet a stevia utóíze, illetve vannak olyanok is, akik nem biztosak abban, hogy mennyit kell belőle használni. A steviával való sütést általában ott rontják az emberek, hogy túl sokat használnak belőle, mert megfeledkeznek arról, hogy ez az édesítőszer sokkal édesebb, mint a cukor. De akkor hogyan is érdemes vele sütni? A következőkben néhány tanáccsal látjuk el azokat, akik még stevia-szűznek mondhatóak a sütés terén.


-Fontos mindig, hogy a steviát a megfelelő élelmiszerekben megfelelő mennyiségben használjuk. Ugyanis annak következményei vannak, ha steviával sütünk, ha pedig azt nem a megfelelő mennyiségben tesszük, akkor bizony komolyan számolni kell azzal, hogy esetleg nem sikerül az adott sütemény. Ha csökkentjük a cukor mennyiségét egy receptben vagy azt steviávl helyettesítjük, akkor a végeredmény volumene is megváltozik, mások lesznek az arányai, ugyanis 10 dkg cukrot mindössze 1 teáskanál steviával helyettesíthetjük, 1 teáskanál kristálycukor pedig 2-3 csepp folyékony steviának felel meg. Ennek megfelelően szükség lesz még valamilyen töltőanyagra, hogy a nedves-száraz összetevők arányai ne módosuljanak.


Nedvesség

Figyeljünk arra, hogy a cukrokat a receptekben általában a nedves összetevőkhöz soroljék, így ilyen esetben ha a steviával dolgozunk, akkor szükség lehet arra, hogy hiányzó nedvességet pótoljuk. Minden csésze cukor, amit kihagyunk a receptből (mert ugye steviából sokkal kevesebb kell, mint cukorból) helyett használjunk olyan ömlesztett alapanyagokat, mint az almapép vagy a banán. Lehet, hogy ezekből többre vagy kevesebbre lesz szükség, de ezt is ki lehet kísérletezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése