2014. március 13., csütörtök

További kérdések és válaszok a steviával kapcsolatban 1.

Mi az a stevia?

A stevia rebaudiana egy gyógynövény, ami a Krizantémok családjába tartozik és kis bokorként Paraguay és Brazília területen nő vadon. A levelek glikozidokat tartalmaznak, beleértve a stevioside-ot (legfeljebb 10%), ami hihetetlenül édes, ezért a Stevia Rebaudiana egyedülálló a közel 300 Stevia fej között is. Vannak arra utaló jelek, hogy a steviát már a Kolombusz előtti időkben is felhasználták a bennszülöttek az italaikban. A növény azonban egy természettudósról kapta a nevét, Antoni Bertoniról, ami 1887-ben írta le elsőként a növényt.


Mennyi steviát használnak szerte a világon?

Jelenleg nem állnak rendelkezésre pontos számok, azonban az bizonyos, hogy a Japánok már 1987 óta használják a stevia leveleket, évente körülbelül 700 tonnát. Ebbe a számba nem tartoznak bele a többi nagy fogasztó országok, például Brazília és egész Dél-Amerika, Dél-Korea, Kína, a csendes-óceáni területek, valamint Európa, Ausztrália, Észak-Amerika. Sőt 1987 óta a Japánoknál is nőtt a felhasznált mennyiség.


Mi az FDA álláspontja a steviáról?

Az FDA álláspontja kétértelmű: 1991-ben, hivatkozva egy előzetes mutagenitási vizsgálatra az FDA kiadott egy behozatali riasztást, ami hatékonyan blokkolta a stevia importálását és értékesítés. Ugyanakkor ebben az évben egy független vizsgálat megállapította, hogy az előző kísérletben számítási hibák csúsztak, ami komolyan megkérdőjelezte az eredményeiket. 1995-ben az FDA felülvizsgálta a figyelmeztetését, így ettől kezdve a steviát és kivonatait étrendkiegészítőként lehetett importálni. Ugyanakkor csak a 2000-es évek végén engedélyezte az FDA a steviát mint élelmiszer-adalékanyagot és édesítőszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése