2015. augusztus 14., péntek

A természetes és a finomított cukrok közötti különbség

Az amerikaiak átlagosan 30 kilogramm finomított, fehér cukrot fogyasztanak évente a Discover Magazine 2009 októberi száma szerint. Az utóbbi években ennek megfelelően megindult az érdeklődés a szerves, természetes cukrok iránt, mivel egyre többen látják a finomított cukrok és a feldolgozott élelmiszerek lehetséges egészségügyi veszélyeit. Noha komoly különbségek vannak a szerves és a fehér cukrok között, mégis érdemes betartani, hogy mindkettő fogyasztását korlátozzunk, mivel ez szükséges az egészséges táplálkozáshoz.


Fehér cukor

A fehér cukrot egy többlépcsős folyamat segítségével többféle vegyi anyaggal finomítják, ideértve a kén-dioxidot, a foszforsavat és a kalcium-hidroxidot. Ezen a finomítási folyamaton keresztül eltávolítják a cukorban található esetleges szennyeződéseket és a természetes melaszt, amely a cukornak egy barnás árnyalatot adna. A finomított eljárási folyamat végén tiszta szacharózt kapunk, így csa az édesség marad meg, minden más mellékíz is eltávolításra kerül. A porcukor is hasonló folyamatokon megy keresztül, amely során a végén nagyon fehér és kissé finomabb szerkezetű lesz, mint a hagyományos fehér asztali cukor. A kifinomult organikus cukor is alapvetően olyan ízzel bír, mint a finomított feér cukor. A szerves nyers vagy természetes cukornak azonban van egy jellegzetes íze, amit a melasz okoz és néha még egy kis illata is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése