2015. július 7., kedd

Stevia a farmokon

A stevia egy igényes, évelő növény, ami leginkább egy sok napsütéses, meleg hőmérsékletű környezetben növekszik, ha emellé még rengeteg eső is társul. A steviát természetes, hagyományos növénynemesítési módszerekkel termesztik, például kereszt-beporzással, illetve más, genetikailag nem módosított folyamatokkal. Amikor megfelelő helyen növekszik, akkor a stevia egy szívós és fenntartható növénytermesztés része lehet a kis, független gazdálkodó közösségekben.


Fenntarthatóság

A steviának nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi előnyei is vannak, ami szintén tömény édességéből fakadóan van jelen. Mint kivonat kevesebbre van szükség belőle az édesítéshez, mint a hagyományos cukorból, illetve kisebb hatással is van a környezetre ebből kifolyólag.

A steviának kisebb területű földre, kevesebb vízre és energiára van szüksége ahhoz, hogy azonos mennyiségű édességet nyerhessünk ki belőle, mint a mainstream édesítőszerek esetében. Jellemzően ötödannyi földre és jóval kevesebb vízre van szükség a stevia termesztéséhez. Egy 2013-as vizsgálatban kimutatták, hogy a stevia ökológiai lábnyoma 79%-kal alacsonyabb, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupé, 55 százalékkal alacsonyabb, mint a répacukoré, és 29 százalékkal alacsonyabb, mint a nádcukorra alapuló gyártási standardoké. Ugyanebben a vizsgálatban kiderült az is, hogy a stevia vízlábnyoma 96%-kal kisebb, mint a nádcukoré, 94 százalékkal alacsonyabb, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupé, 92 százalékkal alacsonyabb, mint a répacukoré.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése