A következőkben néhány állítást fogalmazunk meg a stevia egészségre való hatásával kapcsolatban.
A stevia igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
A nyers stevia növény mintegy 100 fitokemikáliát tartalmaz, valamint nagyon sokféle illóolaj is található benne. Nyomokban rutint és B-szitoszterint is találunk belőle. Persze azzal fontos tisztában lenni, hogy az elfogyasztott mennyiséget tekintve ezek a ntritív előnyök elhanyagolhatóak lesznek, mivel csak igen kis mennyiség szükséges a steviából. A stevia kivonatok ráadásul sokkal tisztábban, így azok sokkal kevesebb fitotápanyagot és illóolajat tartalmaznak.
A stevia nem okoz fogszuvasodást
A stevia antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és a flouridhoz hasonlóan gátolja a plakk növekedését a szájüregben, éppen ezért képes megakadályozni az üregek képződését és a fogszuvasodást. A stevia tehát nem tesz kárt a fogakban: több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy ez az anyag igazán jó hatással van a szájüreg egészségének fenntartásában.
A stevia nem emeli meg a vércukorszintet
Sőt az egyes tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a cukorbetgeknél még a vércukorszint csökkentésében is részt vesz. Azonban ezeket az eredményeket még több kutatással alá kell támasztani.
A stevia széles körű táplálkozási előnyöket biztosít
A stevia glikémiás indexe nulla és nincs benne kalória sem, ezért kiválóan alkalmas a vércukorszint csökkentésére, a fogyás beindítására és a vérnyomás normalizálására.
A stevia hatékony a mesterséges édesítőszerekkel szemben is
Az aszpartámot és társait is érdemes lecserélni steviára, mivel ez az anyag teljesen természetes és semmilyen hosszú távú mellékhatással nem rendelkezik. Egészségügyi szempontokból tehát érdemes megfontolni a stevia használatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése