2013. június 3., hétfő

A szárított stevia leveleinek használata

A stevia egy természetes édesítőszer, aminek íze sokszor intenzívebb, mint a cukoré. Nincs benne kalória, biztonságos a cukorbetegek számára, nem vezet fogszuvasodáshoz és az egészségügyi szervezetek áltlaában biztonságosnak ítélték meg. E gyógynövény hőálló, így alkalmas különböző sütési-főzési célokra. De tudnunk kell, hogy a stevia annak ellenére, hogy igen édes, sok esetben nem úgy viselkedik, mint a cukor. A porrá őrölt levelek is megszínezik egy kicsit az ételeket, sőt nem mindig oldódnak fel maximálisan. Ráadásul a stevia nem karamellizálódik, mint a cukor, így habcsókot nem lehet belőle készíteni. Jeffrey Goettemoeller, A steviás édességek szerzője azt javasolja, hogy a steviát por alakban a legjobb felhasználni, mert így hasonlít leginkább a cukorhoz. Ez a fehér por a stevia növényből kivont glikozidokat tartalmazza. (Fontos, hogy mindig 100%-os tisztaságú steviát válasszunk.)


1. lépés

Törjük össze a szárított leveleket porrá, akár kézzel, akár egy kávédarálóval. Használjuk ezt a port azokban a receptekben, amik előírják a zöld stevia port. Tároljuk tiszta üvegedényben.


2. lpés

2-3 evőkanál szárított stevia levéllel kiválthatjuk a hagyományos cukrot bizonyos receptekben. Persze fontos ezt a mennyiséget is kikísérletezni, mert az egyéni ízlés más mértéket is igényelhet.


3. lépés

Készítsünk folyékony stevia kivonatot: kombináljunk negyed csésze szárított, zúzott stevia levelet és 1 csésze forrásban levő desztillált vizet. Hagyjuk állni 24 órán át. Szűrjük le, majd tároljuk a hűtőben. A vizes kivonat nem olyan édes, mint egy alkohol-alapú stevia kivonat, de szirupként felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése