2015. december 13., vasárnap

Hogyan működik a stevia édesítőszerként?

A steviát kiválóan lehet használni édesítésre, azonban van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk és tisztában kell lennünk.

A stevia íze közel azonos a hagyományos cukoréhoz, de közben mégsem teljesen ugyanaz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szervezetünket fokozatosan szoktassuk hozzá a stevia ízéhez, mivel kezdetben meglehetősen újnak érezhetjük az ízvilágát. Egy enyhe, medvecukorra emlékeztető utóíze van, amit könnyen meg lehet szokni.

A stevia nagy hátránya, hogy nem képes karamellizálódni, ezért bizonyos ételeket nem tudunk vele elkészíteni. Például az egyes sütemények vagy a vadas mártás nem készíthető el steviából.

A steviához könnyű hozzászokni, ha figyelembe vesszük egészségügyi előnyeit. Érdemes a cukrot lecserélni steviára, mivel így megelőzhetünk olyan egészségügyi problémákat, mint a magas vércukorszint, a megemelkedett koleszterinszint, a magas vérnyomást vagy az elhízást, amiknek fő kiváltó oka minden esetben a túlzott cukorfogyasztás.

A tiszta stevia kivonat közel 300-szor édesebb, mint a hagyományos cukor, így csak nagyon kis mennyiségre van belőle szükség. Éppen ezért a tea vagy kávé édesítésénél igen nehéz meghatározni, hogy mekkora az átváltási arány, de a kísérletezgetéssel könnyedén meg lehet határozni a megfelelő arányokat.

A stevia a legkedveltebb édesítőszer az élelmiszeriparban is. Mivel ma már fontos szempont az üdítők és már termékek esetében is, hogy minél kisebb legyen a kalóriatartalmuk, ezért számos cég kezdte el lecserélni a cukrot az italaikban. (pl. Nestea, Coca-cola, stb.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése