2015. december 13., vasárnap

Hogyan használjuk a sztivia leveleit édesítésre?

A sztivia egy teljesen természetes alternatívája a finomított cukorna, viszont íze sokkal édesebb és intenzívebb, mint a szacharózé. Mivel nem tartalmaz kalóriát és glikémiás indexe is nulla, éppen ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is kiváló. 2008-tól már Amerikában is felhasználhatják az élelmiszergyártók termékeikben, de a 70-es évektől ez már Japánban megtörtént. A sztivia teljesen hőálló, így kiválóan alkalmas sütésre és főzésre is. Annak ellenére azonban, hogy a sztivia nagyon édes, sokszor nem úgy viselkedik, mint a cukor. A porrá zúzott levelek kicsit megszínezik az adott ételt és nem fognak feloldódni, továbbá a sztivia nem képes karamellizálódni sem. Jeffrey Goettemoeller éppen ezért azt javasolja, hogy étkezési célokra legjobb, ha por formájában szerezzük be a sztiviát. Ezt a fehér por a stevia növény glikozidjait tartalmazza.


Por készítése házilag

1. Törjük össze a szárított leveleket, amíg por állagú nem lesz. Ez történhet kézzel, kávédarálóval vagy gyógynövény mixerrel. A port bármilyen receptben használhatjuk, ahova zöld színű stevia porra van szükség. Tároljuk egy tiszta üvegedényben. Goettemoeller szerint ez a készítmény a legjobban za italokhoz, az ananászhoz, a kiwihez és néhány pitéhez passzol.

2. Használjunk 2-3 evőkanál őrölt stevia levelet egy csésze hagyományos cukor helyett. Persze ez csak egy általános szabály, érdemes kikísérletezni, hogy számunkra mi a megfelelő átváltási arány.

3. Készítsünk stevia kivonatot úgy, hogy a szárított stevia leveleket egy csésze forrásban levő vízzel leöntjük és 24 órán át állni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése