2015. október 15., csütörtök

A sztivia folyékony változata

A folyékony sztiviát a stevia rebaudiana növényből állítják elő. A stevia egy természetes, nullkalóriás növény, amivel kiválóan lehet helyettesíteni az asztali cukrot. Sokan a steviát nemcsak azért használják, mert nem tartalmaz kalóriát, hanem ezért is, mert ez teljesen természetes, növényi termék, amit nem szintetikusan állítottak elő, mint jónéhány mesterséges édesítőszert.


Története és eredete

A steviának mintegy 150 különböző faja van, van közöttük olyan, ami édesebb és olyan is, ami kevésbé az. A gyógynövény Dr. Esteve botanikusról kapta a nevét, aki először készített leírást a növényről, a kivonat pedig Dr. Rebaudi nevét viseli, a vegyészét, aki a növényből elsőként vonta ki a stevioside-ot, a vegyületet, ami a növény édes ízét adja. A stevia Dél-Amerikában őshonos és már a 16. századtól kezdve használják édesítőszerként. A folyékony sztivia a növény kivonatának egyik formája, amit a lehető legkényelmesebben adagolhatunk a folyékony élelmiszerekhez.


Édesebb édesítőszer

A folyékony sztiviát a stevioside-ból állítják elő, ez a vegyület pedig jóval édesebb, mint a szacharóz, az asztali cukor. Egy teáskanálnyi szteviozid por formájában körülbelül 300-szor édesebb, mint a szacharóz, így sokkal kisebb mennyiséget kell belőle felhasználni. A folyékony sztivita nem tiszta szteviozid, így kevésbé édes, mint a por, viszont egy teáskanályni mennyiségű asztali cukrot 2-4 csepp folyékony sztiviával lehet helyettesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése